Δάμπα Αθανασία

Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού – Ειδική Παιδαγωγός

Η Αθανασία Δάμπα, είναι Ειδική Παιδαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και στο θεατρικό παιχνίδι. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα διδακτορικής της διατριβής  το εξής: «Η συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης στην κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.». Ακόμη, είναι απόφοιτη της ιδιωτικής σχολής «Θεατρικού Παιχνιδιού & Παιδαγωγικής Θεάτρου» του Σχολείου Παιχνιδιού, και κάτοχος πιστοποιητικού επιμόρφωσης στην Παιγνιοθεραπεία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η  Αθανασία Δάμπα έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την ανάπτυξη και εκπαίδευση των παιδιών. Επίσης, έχει λάβει μέρος ως κεντρική ομιλήτρια, σε διάφορα συνέδρια σχετικά με τη συμβολή του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας  4-10 ετών,  αλλά και με παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ακόμη,  είναι μέλος της παιδαγωγικής καλλιτεχνικής ομάδας «Παραμυθοτρέχαλοι»: η ομάδα αυτή πραγματοποιεί επισκέψεις σε δημόσια σχολεία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές απέναντι σε βασικά ζητήματα συναισθηματικής ανάπτυξης, όπως οι φιλικές σχέσεις,  η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων προσωπικής ασφάλειας. Επίσης, ως μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, έχει πάρει μέρος σε πολλές παιδικές, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις μαύρου κουκλοθέατρου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τέλος, έχει συμμετάσχει στη δημιουργία ακουστικού αρχείου στην αφήγηση δύο παραμυθιών της Δρ. «Βούλα Γιαγκάζογλου-Παπούδα»:  «Η Χελώνα και ο Λαγός Αλλιώς» και «Οδός Αλκυόνης».

Τα τελευταία χρόνια, με μια μικρή διακοπή κατά την παρελθούσα ακαδημαϊκή χρονιά λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, εργάζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΕΝ ΕΡΓΩ. Στα κύρια καθήκοντα της συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δραστηριοτήτων θεατρικού παιχνιδιού, που στοχεύουν, στην ισόρροπη και αρμονική ανάπτυξη των σωματικών (ανάπτυξη κινητικών / φυσικών δεξιοτήτων), κοινωνικών (έκφραση προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων, διαμόρφωση διαπροσωπικών σχέσεων, συνεργασία, επικοινωνία, αλληλεπίδραση), ψυχικών (ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, αυτογνωσία), συναισθηματικών (ενσυναίσθηση) και πνευματικών δυνάμεων (γνωστική ανάπτυξη, φαντασία, δημιουργικότητα, κίνητρα μάθησης) των φιλοξενούμενων στη δομή ατόμων με αναπηρία.